De School van Black and White Friends for Life

Wij proberen de kinderen op onze school volledig klaar te stomen voor het leven. Hierbij focussen we niet alleen op de standaard punten waar de meeste scholen zich op focussen, maar kijken wij verder. Opdat wij een generatie kunnen klaarstomen om de toekomst de veranderen voor de bewoners van Ukunda. Wat dat inhoudt? Dat lees je op deze pagina.



Een betere toekomst begint bij de juiste educatie

Om daadwerkelijk een betere toekomst te creëren voor de volgende generaties in Ukunda, Kenia is een school natuurlijk cruciaal. Veel kinderen in Kenia kunnen niet naar school doordat er kosten aan verbonden zijn en de ouders vaak geen geld hebben. De staatsscholen zijn niet duur, wel moeten ouders daar alsnog kosten voor maken. Daarnaast zijn staatsscholen vaak scholen waar geen kwaliteitsonderwijs gegeven wordt. Veel van de staats scholen hebben zelfs maar 2 klassen. Kinderen kunnen dan starten op school als ze 7 zijn en zodra ze 9 zijn houdt het weer op.

Bij ons gaat dat anders natuurlijk. Momenteel hebben we 3 klassen, elk jaar bouwen we er 1 bij zodat de kinderen kunnen doorstromen naar de volgende klas. In totaal moeten er 8 klassen komen, zodat de kinderen hun gehele lagere school via ons kunnen volgen. De meeste scholen in Kenia zijn specifiek voor 1 geloof, bij ons is iedereen welkom, omdat we de mensen om ons heen en de kinderen juist willen laten zien dat we uiteindelijk allemaal gelijk aan elkaar zijn. Momenteel zijn er 3 klaslokalen in gebruik, van het 4e klaslokaal staat de basis al. Dit lokaal moet nog wel worden afgemaakt voor januari 2023, dan begint het nieuwe schooljaar en Kenia en moet het lokaal klaar staan voor gebruik. Momenteel is het geld nog niet aanwezig om het lokaal af te maken, maar wij vertrouwen er op dat met de hulp van onze donateurs het mogelijk is om het lokaal op tijd af te hebben.

Onze school is er op gericht dat kinderen niet alleen worden klaargestoomd om te kunnen functioneren in de samenleving, maar we zorgen ook dat ze leren om echt voor zichzelf te zorgen, om zelfvoorzienend te kunnen leven. In Kenia heerst veel armoede, hierdoor is de simpele basis van voldoende te eten vaak niet aanwezig. Hierop spelen wij in door de kinderen te leren hoe ze hun eigen voedsel kunnen verbouwen. Daarnaast focussen we er ook op dat de kinderen ook thuis een goede basis hebben.



Een vredige en veilige leeromgeving

Wij vinden het belangrijk dat de kinderen ook op school een basis mee krijgen om later mentaal gezond te zijn. Om die reden vinden wij het belangrijk dat de kinderen leren om elkaar te accepteren zoals ze zijn. We vinden het belangrijk om de kinderen te leren dat we allemaal gelijk zijn aan elkaar, dat iedereen belangrijk is voor een goed functionerende samenleving. Dat afkomst, achtergrond en status niet belangrijk zijn, maar dat wel heel belangrijk is om een goed mens te zijn. Om goed met mens, dier en natuur om te gaan. Daarnaast geven we de kinderen mee dat ze vooral in zichzelf moeten geloven. Dat ze zelf ervoor kunnen zorgen dat ze een goed leven hebben, zolang ze er maar voor willen werken. Wij geloven namelijk dat kinderen de generatie van de toekomst zijn. Door kinderen een veilige en vredige leeromgeving te geven hebben ze volop de mogelijkheid om zich te voluit te ontwikkelen.

 

Wij vinden de focus op vrede erg belangrijk. Om die reden reiken we elk jaar een certificaat uit aan mensen die vrede brengen. Daarnaast staan we op belangrijke dagen stil bij vrede en leggen we bloemen bij ons monument. Het monument op het terrein is gebouwd voor alle kinderen die ooit zijn omgekomen door honger en geweld.



Voedsel is de motor voor een kind

Uiteraard is voldoende voedsel ook een vereiste voor een kind om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. In Kenia is het niet verplicht om de kinderen een maaltijd aan te bieden op school. Echter hebben wij er bewust voor gekozen om dit wel te doen, ondanks dat dit extra kosten met zich mee brengt. Niet alle kinderen in Kenia krijgen thuis voldoende te eten, door ze op school te voorzien van ontbijt en lunch weten we zeker dat ze twee goede maaltijden per dag krijgen. In de periodes dat er veel droogte is en mensen dus minder te eten hebben geven we de kinderen ook producten als rijst en maiszetmeel mee naar huis, zodat ze ook in de avond te eten krijgen. Doordat we ervoor gekozen hebben om de kinderen eten te geven op school, moeten we ook verplicht een kok in huren. Momenteel eten de kinderen nog in de klaslokalen, wat eigenlijk prima gaat, maar de overheid stelt het verplicht dat er ook een eetzaal komt voor de kinderen. Ze hebben er voor nu begrip voor dat het financieel nog niet haalbaar is, maar in de toekomst moet de eetzaal er wel komen te staan.



Het belang van zelfvoorzienend kunnen leven

Om de kosten voor het eten zo laag mogelijk te houden proberen zo veel mogelijk zelf te verbouwen. Hierbij betrekken we de kinderen door ze te leren hoe ze zelf eten op een goede manier kunnen verbouwen. Hoe ze zaden kunnen oogsten, hoe ze kunnen zorgen voor een vruchtbare grond etc. Hierdoor leren de kinderen hoe ze er later voor kunnen zorgen dat ze altijd te eten hebben, maar daarnaast zorgt het er ook voor dat wij het budget wat nodig is voor voedsel flink hebben kunnen verlagen. Daarnaast geloven wij dat mensen ruimte hebben om zich te ontwikkelen op andere gebieden, zodra ze voldoende te eten hebben. Door te zorgen dat de nieuwe generatie in Kenia zelf er voor kan zorgen dat ze voldoende te eten te hebben, kan het leven in een gebied volledig veranderen en krijgen steeds meer mensen de mogelijkheid om een beter leven voor zichzelf te creëren.



Wie betaald het schoolgeld van de kinderen?

Niet alle ouders in Kenia hebben het geld om schoolgeld te betalen voor hun kind. Daarom wordt een deel van de kinderen die bij ons naar school gaan gesponsord vanuit Nederland, meer hierover lees je op de pagina over sponsorkinderen. Daarnaast zijn er gelukkig in Kenia ook ouders die wel schoolgeld kunnen betalen. Deze ouders betalen dus zelfs de kosten. Hierdoor zijn wij niet volledig afhankelijk van de sponsoren in Nederland, maar wordt een deel van het salaris van de leraren ook betaald door de lokale bevolking die wel de mogelijkheid heeft om te betalen.