Een betere toekomst voor iedereen

Wij vinden het belangrijk om niet alleen te denken aan de kinderen die bij ons naar school gaan, maar om ook het leven van de lokale bevolking gemakkelijker te maken. Dit doen we op verschillende manieren, op deze pagina lees je wat wij allemaal doen en hopen te kunnen gaan doen voor de lokale bevolking.Water en voedsel

Twee van de belangrijkste basisbehoeftes van de mens zijn water en voedsel. Momenteel hebben wij al succesvol geboord naar water, waardoor we een waterput hebben op het terrein. Echter vielen de kosten voor de toren die wij hierbij nodig hebben hoger uit als verwacht, hierdoor hebben wij het geld om de toren te bouwen nog niet bij elkaar. Zodra dat wel voor elkaar is, zullen wij aan de buitenkant van het terrein een waterpunt maken zodat de omwonende toegang hebben tot gratis drinkwater. Nu moeten ze daar veelal voor betalen, terwijl veel mensen maar weinig geld hebben. Doordat wij een eigen water punt hebben op 100 meter diepte beschikken wij over eigen water, en dit kunnen we gewoon delen met de bevolking om het leven iets makkelijker voor ze te maken.

 

Ook voedsel is voor veel mensen een probleem. De dichtstbijzijnde winkels zijn ver lopen en daarnaast zijn de reguliere prijzen in Kenia vaak te duur voor veel mensen. De producten die we geoogst hebben, maar niet gebruiken voor de school verkopen we daarom voor 20% van de reguliere prijs. Op die manier kunnen mensen voor een lage prijs toch eten kopen zonder daarvoor heel ver te hoeven lopen. Daarnaast hebben wij een meerdere kippen die eieren leggen, deze eieren verkopen we ook in de winkel. Hierdoor stroomt er weer een klein beetje geld terug naar de stichting.

 

Nu zijn er ook periodes waarin er echt te weinig eten is. In Kenia regent het soms maanden niet. In zulke periodes proberen we de lokale bevolking te helpen door voedsel uit te delen. Doordat Gerrie en Emma in Kenia wonen, merken ze het direct op als er te weinig eten is. Hierdoor kunnen ze snel handelen. Dit valt ook terug te zien in de facebook groep. Als er geld gevraagd wordt voor een voedseluitdeelactie dan wordt het voedsel vaak dezelfde week nog uitgedeeld aan de bewoners.Winkels vlakbij huis

Het terrein van Black and White Friends for Life ligt in een gebied waar geen voorzieningen waren voordat wij kwamen. Hierdoor moesten de mensen al snel een uur lopen om basis producten te kunnen kopen. Om die reden zijn wij 2 winkels gestart met verschillende producten. Met deze winkels helpen we niet alleen de lokale bevolking, maar ook stroomt er op deze manier een klein beetje geld terug naar onze stichting. Uiteraard maken wij maar weinig winst, omdat de reguliere prijzen vaak te duur zijn voor de lokale bewoners.  Producten die er verkocht worden in de winkel zijn bijvoorbeeld; rijst, ugali, groente en fruit, kleding, zeep, lichaam en haar verzorging. Daarnaast verkopen wij nog andere producten, hierbij kijken we vooral naar wat de lokale bevolking nodig heeft.

 

Ook hebben wij een kleine ruimte die we verhuren als winkelruimte. Dit is bedoeld om lokale bewoners een opstapje te geven naar een beter leven. Deze ruimte verhuren we daarom ook voor slechts 5 euro per maand. Op deze manier kan degene die huurt zelf ook winst maken en investeren in een beter leven.M-Pesa; bankzaken regelen in eigen dorp

M-Pesa is een betalingssysteem wat overal in Kenia gebruikt wordt. Je kan het vergelijken met een Nederlandse bank, alleen werkt het allemaal net wat anders. Mensen kunnen geld op hun account zetten en vervolgens bij elke winkel of service betalen via hun telefoon. Doordat het allemaal net wat anders werkt als in Nederland, moeten mensen veel zaken regelen via een officieele M-Pesa locatie. Doordat wij die op het terrein hebben hoeven mensen hiervoor niet meer ver te lopen, maar kunnen ze alles vlakbij huis regelen. Er wordt dan ook veel gebruik gemaakt van ons M-Pesa filiaal. Via M-Pesa krijgen we hier een kleine toeslag voor betaald, zodat ook via hier weer geld terug stroomt naar onze stichting.Werkgelegenheid

Binnen onze organisatie werken verschillende lokale mensen. Omdat wij een officieele school zijn, zijn we ook verplicht om ons aan de regels te houden. Op de school hebben wij 5 leraressen in dienst, deze vrouwen zijn allemaal opgeleid als docent. Daarnaast hebben wij een dag en nacht bewaker in dienst, dit is verplicht en noodzakelijk. We geven de kinderen ook te eten op school, daarvoor hebben we een kok in dienst. Daarnaast hebben we nog de mensen van het sociaal werk team, de arbeiders, iemand die de landbouw regelt, personeel voor de winkel en het M-Pesa kantoor etc. Hoe meer wij groeien, hoe meer werkgelegenheid er zal zijn voor de mensen in de omgeving. Hierdoor gaat er meer geld stromen onder deze mensen en krijgen mensen de kans om zich te ontwikkelen. Wij hopen in de toekomst dan ook nog andere dingen te kunnen aanbieden, bijvoorbeeld een naaiatelier.De Kerk van Vrede Met Jou.

Jan van Galen heeft ons geholpen om een kerk te bouwen voor de lokale bevolking. In Kenia is een deel van de bevolking moslim en een deel van de bevolking Christelijk. Bij ons is uiteraard iedereen welkom, maar voor de christelijke mensen bieden we ook een veilige plek om samen te komen en te bidden. Echter wordt de kerk ook gebruikt als inloophuis. Een ieder die problemen heeft is welkom bij ons. De voedsel uitdeel acties die we regelmatig houden doen we tegenwoordig ook vanuit de kerk.

 

Ondanks dat de kerk gebouwd is op het terrein waar ook de school staat, de school zelf is niet christelijk. De school is gemengd en ook in de kerk is iedereen welkom. Bij Nooit Meer Honger geloven we namelijk niet dat het nodig is om onderscheidt te maken tussen verschillende religies. Iedereen mag zijn wie hij wil zijn en wij willen juist de focus leggen op dat iedereen gelijk is aan elkaar, ongeacht geloof, huidkleur, status etc. Iedereen wordt geboren als liefdevol mens, iedereen bezit van nature een liefdevolle energie. Helaas raken veel mensen daarmee uit verbinding als ze ouder worden, maar wij weten dat het in een ieder van ons aanwezig is.

Om die reden is dus ook de kerk voor iedereen. De kerk wordt daarom ook niet alleen als kerk gebruikt, maar ook voor andere doeleinden. Want bij Nooit Meer Honger willen we juist mensen met elkaar verbinden.

 HET NAAI ATELIER

 

In 2023 is het ons gelukt om de bouw van het naai atelier af te ronden. Met de eerste basis materialen zijn we direct van slag gegaan. De vrouw die we hebben aangenomen als leraar is iemand met een handicap aan haar benen, hierdoor werd ze overal afgewezen. Niet bij ons uiteraard. Inmiddels geeft ze ongeschoolde vrouwen les. Opdat ze daarna zelfstandig geld kunnen verdienen.

Het naaiatelier is een manier om ongeschoolde vrouwen een kans te geven om een eigen inkomen te vergaren. Doordat ze bij ons gratis een vak kunnen leren, kunnen ze daarna voor zichzelf beginnen en op die manier een beter bestaan creëeren voor zichzelf en veelal hun kinderen.