Ben jij een slachtoffer of een held?

Gepubliceerd op 18 augustus 2023 om 23:19

Ben jij een slachtoffer of ben jij een held? We leven in een samenleving waar er veel dingen niet kloppen. Liefde voor de medemens staat niet langer op 1. Veel mensen proberen kosten wat het kost het hoofd boven water te houden in een ongezonde samenleving, waardoor ze zo opgeslokt zijn, dat ze niet meer beseffen wat de belangrijkste factoren van het leven zijn. Alle mensen hebben uiteindelijk behoefte aan oprecht contact, mensen om zich heen en een mooiere samenleving. Toch zijn er veel mensen die niet verder komen als klagen over alles wat er mis is, om vervolgens gewoon mee te blijven doen. Veel mensen durven niet op te staan en zelf de verantwoordelijkheid voor hun leven te nemen. Zo kiezen ervoor om slachtoffer te blijven. Echter is er een groeiende groep mensen, die wel inziet dat het anders kan, ze besluiten op te staan en de wereld te laten zien dat het anders kan. Ze besluiten dat ze tot de groep helden willen behoren en niet bij de slachtoffers. Bij welke groep hoor jij? Wanneer ben je een held en wanneer ben je een slachtoffer?

Op bovenstaande foto staan twee mensen die tot de groep Helden behoren. Gerrie en Emma Hijmans. Mensen die zich inzetten om de wereld mooier te maken en op te staan tegen het onrecht in de wereld. Toch zijn er veel mensen die in de slachtoffer rol blijven zitten, ze zien dat er van alles mis gaat, maar ze doen er zelf niks tegen of erger nog, ze helpen er aan mee, door zelf hun frustraties af te reageren op de mensen om zich heen.

In mijn leven heb ik beide soorten mensen van dichtbij meegemaakt. Dat heeft mij doen afvragen wat het verschil is tussen een held en een slachtoffer? Waarom kiezen sommige mensen ervoor om negativiteit te verspreiden, te klagen over alles wat er mis is en hun trauma's door te geven aan hun medemens en besluiten andere mensen juist om liefdevol door het leven te gaan en hulp te bieden aan de medemens, maar ook goed om te gaan met dier en natuur.

Als ik kijk naar de mensen die ik ontmoet heb is het antwoord mindset en ervaring. Het valt mij daarin vooral op dat vaak de mensen die het meeste leed hebben gekend, het meest het negatieve op deze planeet hebben ervaren, vaak de mensen zijn die wel de juiste mindset hebben. Niet allemaal, maar veelal zijn mensen die oprecht stralen, ook de mensen die de heftigste verhalen hebben. De pijn wordt hun kracht. Ze gaan handelen vanuit hun pijn. Vast beraden om te voorkomen dat andere mensen net zoveel pijn ervaren als we zelf doen, maar op een andere manier mogen leren.

Dit is iets wat ik ook bij Gerrie en Emma terug zie. Het zijn beide mensen die veel pijn hebben gekend in het leven. Eigenlijk praten ze daar niet vaak over, wel is het juist de grootste drijfveer. Door alles wat ze zelf ervaren hebben, hebben ze besloten dat het zo niet langer kan. We kunnen niet langer doorgaan met een samenleving, waarin geld en status het wint van liefde voor de mede mens. Wij kunnen zelf onze tijd en energie besteden om ervoor te zorgen, dat we de pijn op de wereld verzachten.

Om dat te bereiken hebben ze vervolgens een prachtig project opgezet. Een project, voor mensen die echt leed kennen, slapen in hutjes die niet bestand zijn tegen regen. De regen komt niet alleen door het dak, maar breekt ook de muren van het huis af. Het kleine hutje van 12 vierkante meter, die 10 mensen droog zou moeten houden, functioneert niet, doordat de mensen in pure armoede leven. Bij regen is er geen droge plek om te slapen. Een situatie, die wij ons in Nederland eigenlijk niet kunnen voorstellen gelukkig. Mensen die niet voorzien zijn van de basis, een basis die wij in Nederland als vanzelfsprekend beschouwen.

Gerrie en Emma zijn voor mij helden. Helden omdat ze daar helpen, waar het, het hardste nodig is. Helpen, zonder dat ze er zelf financieel beter van worden. Zich volledig aanpassen en wegcijferen om andere mensen te helpen. Voor mij zijn Gerrie en Emma helden, die het verdienen om gezien te worden. Niet de mensen die veel geld hebben en daarmee lopen te pronken, maar de mensen die zich inzetten voor een betere wereld.

Helden heb je er echter in vele soorten en maten. Uiteindelijk is iedereen die besluit om op te staan en te zeggen, ik kijk niet langer naar alle beperkingen in het leven. Ik ga mij inzetten om het leven mooier te maken zo vaak als ik kan. Keer op keer kritisch zijn op je gedachte en je afvragen, maak ik de wereld echt oprecht mooier met wat ik doe. Elk woord wat uit je mond komt is een keuze. Bij elk woord kan jij bepalen of jij meehelpt met het creëeren van een betere wereld, waarin meer positieviteit heerst of een slechter wereld waarin meer negativiteit heerst. Bij alles wat je boos maakt, kan je, je afvragen waarom maakt mij dit boos, in plaats van je boosheid te uiten naar de medemens.

Het verschil tussen slachtoffers en helden zit hem voor mij in de mindset van mensen. Een slachtoffer kijkt naar alles wat er mis gegaan is in het leven en probeert daarvan zo veel mogelijk te delen met de wereld. Ze proberen zoveel mogelijk mensen om hun heen verantwoordelijk te maken voor hun geluk. En geven de schuld van hun ongeluk aan anderen .In plaats van helden die inzien dat er maar 1 persoon verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk. Dat ben je zelf. Niemand anders kan dat voor je doen, uiteindelijk ben jij de baas over je lichaam, je gedachtes en je keuzes en niemand anders. Jij moet doen wat er nodig is voor jouw geluk. Helden kiezen bij elke gedachte en keuze bewust voor het positieve.

 

Uiteindelijk leven wij in een samenleving waarin iedereen slachtoffer is. Iedereen maakt heftige dingen mee in het leven en iedereen is zielig. Sommige mensen kiezen er achter voor om te focussen op hoe zielig ze zijn, in plaats van dat ze kijken naar de dingen die ze wel kunnen doen om hun eigen leven te verbeteren. Van klagen, wordt je leven niet mooier. Je moet zelf net zo lang doorzoeken tot dat jij de manier hebt gevonden, hoe jij in jouw huidige situatie meer geluk kunt ervaren in het leven. Niemand anders kan dat voor jou doen en daarom moet jij zelf de verandering in jouw leven zijn.

 

Bij Nooit Meer Honger verzamelen wij de Helden. De mensen die ons trouw steunen en volgen zijn de mensen die zeggen het kan anders. Ik ben degene die kan veranderen en ik ben degene die kan helpen met een betere wereld. Uiteindelijk zal de samenleving pas veranderen op het moment dat er genoeg mensen zeggen. Ja ik ga onderdeel van die groep mensen die de verandering is, de groep mensen die helpen met een betere samenleving, opdat er in de toekomst meer positieve energie zal stromen.

Wees geen slachtoffer, maar wees een held!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.