Een nieuw schooljaar is van start gegaan

Gepubliceerd op 1 februari 2023 om 21:56

Inmiddels is het nieuwe schooljaar van start gegaan. Gelukkig is alles op tijd afgekomen, waardoor de kinderen uit de hoogste groep konden doorstromen naar hun nieuwe lokaal. Daarnaast hebben we ook nieuwe kinderen mogen verwelkomen op school en ondertussen gaan we uiteraard gewoon verder met de uitbreiding van het project. Tijd voor een update op de website dus!

Een schooljaar met nieuwe kansen

Inmiddels is de vakantie voor de kinderen voorbij, dat houdt in dat het bij ons op het project weer dagelijks een vreugdevolle drukte is. Dankzij de hulp van al onze donateurs hebben we het 4e klaslokaal ook op tijd af gekregen. Hierdoor kunnen de kinderen uit de 3e groep doorstromen. Daarnaast hebben we dit jaar veel nieuwe kinderen mogen verwelkomen op de school. Jan van Leeuwen heeft vanuit Vrede met jou mogelijk gemaakt dat we 10 nieuwe sponsor kinderen hebben mogen verwelkomen op de school. Daarnaast hebben we ook meerdere nieuwe kinderen mogen verwelkomen, waarvan de ouders zelf in de positie zijn om het schoolgeld te betalen. Inmiddels hebben we 43 kinderen op onze school zitten en dat aantal loopt momenteel nog verder op.

 

Doordat er zo veel nieuwe kinderen bij zijn gekomen was het ook hoognodig dat we een eigen schoolbus zouden aanschaffen. Dit omdat het te duur is door te gaan op de oude manier, waarbij vervoer werd ingehuurd. Door de verdubbeling in leerlingen op de school zouden de kosten daarvan verdubbelen. Dankzij donaties en de hulp van een aantal personen hebben we dit voor elkaar kunnen krijgen. In de huidige bus kunnen we 26 kinderen vervoeren. Sommige kinderen wonen gelukkig dichtbij, waardoor niet alle kinderen vervoer nodig hebben. Voordeel van een eigen bus is dat je hem eventueel ook een keer extra kunt laten rijden, zonder dat het enorme kosten met zich mee brengt.

In de vakantie hebben we ook de mogelijkheid gehad om een buitenlokaal te maken voor de kinderen. Dit buitenlokaal is bij de grond waar de kinderen les krijgen over voedsel verbouwen. Op deze manier kunnen we de kinderen gemakkelijk lesgeven tijdens de praktijklessen in de tuin. Een fijne manier om kinderen op een speelse wijze te leren hoe ze zelfvoorzienend kunnen zijn qua eten. Zo weten we zeker dat de kinderen die onze school verlaten later in staat zullen zijn om op een effectieve manier voedsel te verbouwen, voor henzelf en de familie.

Daarnaast hebben we ook een klein schuurtje bij de kinder farm gezet, zodat de kinderen de mogelijkheid hebben om de tuingereedschap netjes op te bergen.

 

Uiteraard willen we dit schooljaar verder uitbreiden. Projecten die hoog op onze lijst staan zijn het bouwen van de water toren, zodat we de mensen die in de buurt wonen kunnen voorzien van gratis drinkwater via ons water punt. Daarnaast willen we het solar project zo snel mogelijk bewerkstelligen. Momenteel hebben we geen elektriciteit op de school, in de winkels etc. Doormiddel van een solar project kunnen we op een zelfvoorzienende manier onze stroom opwekken. `Hierdoor houden we de kosten laag en zijn we niet afhankelijk van de overheid als het aankomt op onderhoudt. De normale elektriciteit die we hier kunnen afnemen zou namelijk erg duur zijn, maar daarnaast zitten we in een buitengebied, waardoor het weken zou duren voordat problemen in het netwerk opgelost worden.

 

Een  ander project waar we momenteel mee bezig zijn is het naaiatelier. Hiervan ligt de fundering al. Wij hopen dit zo snel mogelijk af te kunnen bouwen. In combinatie met het solar project kunnen we dan mensen voorzien van een werkplek. De kleding die gemaakt zal worden, verkopen we weer voor een eerlijke prijs. Hiermee kunnen we de lonen betalen van de arbeiders en daarnaast kunnen we een klein beetje geld terug laten stromen naar het project. Zodat we in de toekomst ook kunnen blijven uitbreiden zonder volledig afhankelijk te zijn van donateurs. Meer informatie over het naai atelier vind je op de website van freelifeworld

 

Uiteraard moeten we er in het jaar 2023 ook voor gaan zorgen dat we bezig gaan met het 5e klaslokaal. De fundering zal dan gelegd worden voor klaslokaal 5 en 6. Dit omdat het goedkoper en steviger is om dit per 2 lokalen te doen, als per 1 lokaal. In de loop van het jaar zullen we hierop terugkomen, zodat de kinderen ook in 2024 kunnen doorstromen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.