De kracht van Nooit Meer Honger: een gemeenschappelijk doel.

Gepubliceerd op 22 mei 2023 om 20:41

 

Nooit Meer Honger is een unieke organisatie. Wij zijn gelukkig niet te vergelijk met de grote bekende goede doelen. Goede doelen die al tientallen jaren veel geld weten op te halen voor arme landen, en toch is daarvan nauwelijks een zichtbaar effect te zien. Daarom doen wij het graag op ons eigen manier, want wij willen wel daadwerkelijk een blijvende verandering maken in de armoede die op deze wereld heerst. Als organisatie is onze kracht niet dat we allemaal hetzelfde geloof hebben. We hebben echt hele verschillende mensen in het bestuur zitten. Echter is er 1 belangrijk ding wat ons verbind. Wij willen allemaal deze wereld een stukje mooier maken en zijn bereid om onze eigen tijd in te zetten om dat doel te bereiken. Daarin accepteren we als bestuur de verschillen aan elkaar, opdat er alle ruimte is om te focussen op ons doel.

 

Ook geloven wij daarbij allemaal in de kracht van wat Gerrie Hijmans. Doordat Gerrie letterlijk besloot zijn eigen leven op te geven en met helemaal niets naar Kenia vertrok. Geen plan, geen verblijf, geen dikke bankrekening, slechts 1 doel, mensen helpen en deze wereld een stukje mooier maken. Inmiddels 10 jaar later heeft Gerrie daarin al veel bereikt. Doordat hij het land heeft leren kennen, de cultuur heeft leren kennen en daarnaast zijn volledig tijd inzet voor het project is er al veel bereikt. In Kenia is een flink terrein met een school waar kinderen niet alleen de basis van schrijven, lezen en rekenen leren en daarnaast de andere reguliere lessen. Ze leren ook hoe ze later zelfstandig eten kunnen verbouwen op een manier die goed werkt, waardoor ze later zichzelf kunnen voorzien van een gezond dieet.

 

Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om goed te kunnen leren, omdat ze op school te eten krijgen. Eten direct van het land wat bij de school ligt, fruit van de bomen die op het terrein staan. In moeilijke periodes krijgen de kinderen ook eten mee naar huis. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de thuissituatie van de kinderen. Hoe kunnen we ook het leven thuis verbeteren voor de kinderen? Er wordt dus echt een volledig pakket aan hulp geboden voor de kinderen.

Echter is het doel van Nooit Meer Honger om echt de samenleving rondom de kinderen te veranderen. Op het terrein van de school zijn er daarom ook verschillende basis voorzieningen aanwezig. Dit om het leven van de mensen rondom het project ook makkelijker te maken. Het deel van de ouders wat in de buurt woont kan terrecht bij 2 verschillende winkeltjes, waar veel gevraagde spullen verkocht worden. Daarnaast is er een Mpesa kantoor, je kan Mpesa het beste zien als het lokale banksysteem in Kenia. Mensen besparen hierdoor tijd, doordat ze niet meer een half uur hoeven te lopen voor deze voorzieningen. Daarnaast is er nog een ruimte, die verhuurt wordt voor slechts 5 euro per maand. Hier kan elke keer iemand voor een lage prijs starten met zijn eigen lokale onderneming, om op deze manier zichzelf van een basisinkomen te voorzien.

 

Daarnaast zijn er nog vele projecten die wij aan het opstarten zijn. Zo wordt er hard gewerkt aan een naaiatellier. Inmiddels zijn we bezig om het laatste bedrag op te halen, voor kozijnen en een dak. Als het gebouw af is zal het een plek worden waar ongeschoolde vrouwen de kans krijgen om een vak te leren. Op deze manier kunnen ze gemakkelijker een zelfstandig inkomen gaan vergaren. Daarnaast wordt er een kleine ruimte gereserveerd voor een kleine dokterspost. Hier kunnen gezondheidschecks gedaan worden, wonden schoongemaakt worden en andere kleine basis dingen gedaan worden. Daarnaast zijn we nog bezig met het realiseren van een watertoren voor bij de waterput, zodat we ook een watertap punt aan kunnen leggen waar de omwonende gratis drinkwater kunnen halen. Daarnaast hopen wij in de toekomst een solarproject te kunnen starten. Zodat we het terrein kunnen voorzien van stroom, zodat alles wat we opgebouwd hebben in de avond veilig is door voldoende zicht voor de bewaker. Ook zijn we nog bezig met het ophalen van het geld voor een muur rondom het project. Naarmate we groeien, naarmate er nieuwe projecten ontstaan. Doordat Gerrie Hijmans zelf 6 dagen per week aanwezig is op het project weet hij exact wat er nodig is in de buurt en daarop proberen we in te spelen.

Juist doordat Gerrie ter plaatste is hebben wij de mogelijkheid om ontwikkelingshulp op maat te bieden. Komt er een verzoek voor een gezin in nood, dan wordt er gekeken naar wat er nodig is om de situatie te verbeteren. Komt er een persoon die ernstig ziek is en medische hulp nodig heeft, dan wordt er direct een actie opgezet. Is er een periode van extreme honger, dan wordt er geld ingezameld om voedsel uit te delen. Er wordt dus echt gekeken naar wat er op dat moment nodig is. Wij hebben geen directeur die vanuit Nederland de boel aanstuurt en daar een dik salaris aan overhoudt. Wij hebben Gerrie Hijmans, die zichzelf belangeloos inzet voor het project en van heel weinig geld rondkomt in Kenia. Een man die moest kiezen tussen medische hulp bieden aan een ernstig ziek kind die het niet zou redden zonder hulp, of het betalen van zijn huur ervoor koos om bij een vriend in te trekken samen met zijn vrouw Elizabeth. Iemand die dit doet, omdat hij oprecht wil helpen, daar waar hulp het hardste nodig is.

Ons bestuur staat uit verschillende mensen, sommige zijn spiritueel, andere zijn christenen en eerlijk is eerlijk, de meeste ken ik niet eens goed genoeg om er al te veel te kunnen zeggen. Ik geloof wel dat ons bestuur bestaat uit mooie mensen die een gezamelijk doel hebben en dat is om deze wereld een stukje mooier te maken. Uiteindelijk geloof ik dat wij als mens een gemeenschappelijke taak hebben en dat is zorgen dat de wereld een stukje mooier is geworden door jouw bestaan. Gelukkig mag iedereen dat op zijn eigen manier doen. Zolang wij allen focussen op het gemeenschappelijke doel wat we hebben, is er geen ruimte om te focussen op de verschillen tussen de mens. Uiteindelijk maakt het echt niet uit wat je geloof is, wat je huidskleur is, waar je vandaan komt of wat je sociale status is. Iedereen is in de kern een mooi mens en heeft het in zich om de wereld een stukje mooier te maken met zijn of haar unieke kwaliteiten.

 

Brenda Bonte

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.