De kracht van Dankbaarheid

Gepubliceerd op 1 augustus 2023 om 22:08

Dankbaar zijn. Iedereen zegt regelmatig de woorden dankjewel, maar hoeveel mensen staan er bewust stil bij alle dingen waar je dankbaar voor bent? Als ik om mij heen kijk dan zie ik een boel mensen die vooral veel focus hebben op de negatieve aspecten van het leven. Zelf geloof ik dat het gezegde elk voordeel heeft zijn nadeel er niet voor niks is. Elke situatie is een situatie om dankbaar voor te zijn. Om dat te ervaren moet je er alleen zelf erg bewust mee omgaan.

Momenteel hebben we in Nederland een boel regen. Veel mensen hoor ik hier over klagen, ze worden er moedeloos van. Ik zat vandaag in de auto terwijl de regen los barstte. Het deed mij beseffen dat ik dankbaar was dat ik veilig vanuit een auto de kracht van de natuur mocht ervaren. Het deed mij ook beseffen wat een mazzel wij hebben met de hoeveelheid regen die er dit jaar al is gevallen. Tuurlijk geniet ik zelf ook graag van mooi weer, maar ik geniet ook van een groene wereld. Door alle regen staat de natuur in Nederland er prachtig bij, het is een grote groene weelde aan het worden. Wie ben ik dan om te klagen over de regen, ik kan mij erop aan passen, de natuur kan zich echter niet aanpassen als het een lange tijd droog is. Of althans wel aanpassen, maar de gevolgen dragen wij samen met de natuur. Bij weinig regen, groeit ons eten nu eenmaal minder snel.

Eigenlijk valt elke situatie om te denken. Je kan het vanuit het positieve of vanuit het negatieve benaderen. Ook ik heb genoeg meegemaakt in mijn leven. Dankbaarheid heeft ervoor gezorgd dat ik juist die periodes goed wist door te komen. Door elke dag opnieuw te denken aan de dingen waar je dankbaar voor bent, blijf je inzien hoeveel je eigenlijk nog hebt. Zo heb ik een lange periode gehad waar ik ziek was. Ik bracht een groot deel van mijn tijd liggend door; op de bank, op bed of in bad. Dingen om naar uit te kijken plande ik weinig in, want mijn gezondheid liet het vaak niet toe. Desondanks had ik dagelijks het besef hoe dankbaar ik mocht zijn:

Dankbaar; omdat ik in een land als Nederland woon, waardoor ik de mogelijkheid had om te accepteren dat ik ziek was en toch inkomsten had.
Dankbaar; omdat ik weer bij mijn moeder mocht gaan wonen, toen de huur in Amsterdam te duur werd
Dankbaar; voor de zorg die mijn moeder mij bood, ondanks dat ik weinig kon, had ik elke dag goed te eten, schone kleding, een schoon bed
Dankbaar; voor het feit dat ik ondanks dat ik weinig geld had, toch een dak boven mijn hoofd had
Dankbaar; voor alle mensen die mij steunde, mijn leed erkende en met mij meeleefde
Dankbaar; voor de dagen dat ik mij beter voelde, waardoor ik toch even de deur uit kon

Dankbaar; voor het gegeven dat ik elke dag dankbaar kon zijn,

Dankbaar; omdat ik leef, ondanks dat het overleven was, ik wist dat ik ooit weer kon genieten.

Dankbaar; dat ik kon dromen van een betere toekomst.

Ook besefte ik mij, dat als ik geen hoop zou hebben op een betere toekomst. Als ik echt elke opties om mijn gezondheid terug te krijgen gebruikt zou hebben, dat ik dankbaar zou zijn, voor het feit dat we een euthanasie wet hebben in Nederland.

Ik zat in de periode letterlijk gevangen in een lichaam die mij gevangen hield. Niet alleen gevangen hield, maar zelfs martelde. Ik dacht altijd dat zout op open wonden leggen een goede martel methode zou zijn. Uiteindelijk paste ik het regelmatig op mijzelf toe, opdat ik even rust had van de voortdurende jeuk. Elke dag dwong ik mijzelf om te bedenken voor welke dingen ik dankbaar was. Onderdeel daarvan waren ook alle gave avonturen die ik al had meegemaakt. Iets waar ik intens dankbaar voor was, tevens als de foto's die ik destijds maakte en de verhalen die ik schreef.

Het herinnerde mij aan hoe mooi het leven kan zijn, op de momenten dat je de mogelijkheid hebt om echt te leven. De dankbaarheid hielp mij om de periode door te komen.

Voor mij is dankbaarheid daarom erg belangrijk. Dankbaarheid is iets wat ik ook er erg ervaarde toen ik met Lucie Godschalk op bezoek was in Kenia. De mensen in Kenia hebben minder, daardoor zijn ze ook sneller dankbaar.

Vooral bij kinderen is dit iets wat sterk terug komt. Dingen die voor ons vanzelf sprekend zijn, zijn dingen waar ze intens van konden genieten.
Stralende kinder oogjes was iets waar we mee omringd waren op de school van Nooit Meer Honger. Ze waren simpelweg intens dankbaar voor de oprechte aandacht die ze kregen; de mogelijkheid om op een veilige plek te spelen, de mogelijkheid om te leren, de vullende maaltijd, het fruit. Ook voor unieke momenten. Zoals het ritje in de auto over het terrein van de school. Voor de meeste kinderen was het voor het eerst dat ze in een normale personen auto zaten. Intens dankbaar kinderen is wat je ziet als ze zoiets simpels ervaren.

Ook bij Gerrie zag ik de dankbaarheid terug. Ondanks dat Gerrie 6, soms 7 dagen per week aan het werk is. Zelf extreem minimaal leeft, zag ik een dankbaar mens. Op de momenten dat Gerrie deelt vanuit zijn ziel, ongeveer de hele dag door, straalt hij. Ja je ziet dat hij vermoeid is van al het harde werken, dat zijn lichaam ouder wordt, maar hij gaat door. Gerrie is het toonvoorbeeld van een persoon die volledig vanuit zijn hart leeft. Zijn doel is om deze wereld mooier te maken en daarbij focust hij op de kinderen, de nieuwe generatie. Geef de kinderen de juiste basis, en ze kunnen alles aan in het leven. Hebben kinderen geen goede basis dan ontstaan er trauma's en zullen kinderen het moeilijker hebben in het leven. Gerrie geeft de kinderen een veilige en liefdevolle plek, bekijkt daarbij ook de thuis situatie. Hij doet er alles aan om de kinderen een eerlijke kans te geven, om een betere toekomst te creëren voor zichzelf. Gerrie werkt vanuit pure liefde voor de kinderen en een sterke drang naar meer eerlijkheid.

Dat voel je ook daadwerkelijk terug tijdens een bezoek aan het project. De energie die je voelt op het project is puur, oprecht en extreem veel blijdschap. Je word omringd door stralende ogen, simpelweg omdat er voor iedereen ruimte is om zichzelf te zijn.

Ik ben daarom intens dankbaar dat ik de kans had om naar Kenia te reizen. Dat ik de prachtige energie mocht ervaren die er daar is.
Maar ook dankbaar, dat ik dit avontuur mocht beleven, samen met een bijzonder vrouw als Lucie, die een perfecte reisgenoot bleek te zijn
Dankbaar voor alle mooie mensen die ik heb mogen ontmoeten tijdens mijn verblijf
Dankbaar voor de de prachtige plek waar we mochten verblijven; African Dream Cottage
Dankbaar dat ik omringd was met heel veel blije kinderen
Dankbaar dat ik onwijs veel mooie dingen heb mogen zien
Dankbaar dat ik de cultuur een beetje heb mogen leren kennen
Dankbaar dat ik de kans heb om te reizen en met eigen ogen te ervaren wat de verschillen zijn op deze wereld
Dankbaar dat ik in aanraking ben gekomen met dit prachtige project
Dankbaar dat ik op deze manier een klein beetje kan mee helpen aan dit waanzinnige project en een mooiere wereld
Dankbaar voor alle mensen die dit project steunen op welke manier dan ook

Ik kan alleen maar geloven dat dit een project is die het verdient om te mogen groeien.
Dit is de manier waarop je de wereld kan veranderen en een einde aan armoede kan maken.
Ik hoop dat nog vele mensen zich mogen aansluiten bij Nooit Meer Honger.

Dit project verdient het om verder te groeien. Geld wordt eerlijk besteed en blijft niet aan de strijkstok hangen.
Het project werkt volledig op lokaal niveau, er stroomt geen geld terug naar multinationals, maar het geld wat betaald wordt voor bouwkosten etc stroomt daadwerkelijk de Keniaanse samenleving in. Bij veel grote goede doelen wordt er vooral gebruik gemaakt van multinationals, waardoor het gedoneerde geld weer terug komt in de westerse samenleving en er dus geen blijvende verandering is. Doordat Gerrie en Emma dagelijks aanwezig zijn op het project, zien ze ook van dichtbij wat daadwerkelijk de problemen zijn. Hierdoor kan er in noodsituaties direct worden ingesprongen.

Ik geloof in een betere toekomst. Een toekomst waar eerlijkheid en oprechtheid centraal staan. Een toekomst waar meer mensen vanuit hun hart leven. Een toekomst waarin iedereen simpelweg mag zijn, wij mensen elkaar minder pijn doen. Een toekomst waar in iedereen te eten heeft. Ook geloof ik, dat wij zelf de verandering moeten zijn. De grote goede doelen gaan het niet voor ons doen, het lukt ze al jaren niet. Het is tijd voor een nieuwe aanpak, een aanpak waarbij dingen daadwerkelijk blijvend opgelost worden.

 

Brenda Bonte

Reactie plaatsen

Reacties

C.J. vd Heijden
een jaar geleden

Wat een mooi verhaal Brenda dankjewel daarvoor. Zou heel graag eens een bezoek brengen aan dit prachtige project. Chapeau voor alles wat Emma en Gerrie in Kenia al tot stand gebracht hebben vanuit liefde voor hun medemensen en vooral kinderen.