De Doelen van Nooit meer Honger.

  • Een einde maken aan armoede, honger en dorst.
  • Voor elke wereldburger goede gezondheidszorg.
  • Voor ieder kind kwaliteitsscholing.
  • Samen leven met de natuur.
  • Kinderen laten opgroeien in een liefdevolle en veilige situatie.

Stichting Black and White Friends for Life

Het project Nooit Meer Honger is een onderdeel van de Stichting Black and White Friends for Life. Doordat de naam Nooit Meer Honger beter aansloeg is er besloten om vanuit de naam van het project verder te communiceren naar de buitenwereld. Stichting Black and White Friends for Life doet echter veel meer als alleen het project Nooit Meer Honger. Het idee achter de stichting is om een volledig en op den duur zelf voorzienend ontwikkelingsproject op te zetten en inmiddels is er al een heleboel opgezet. De stichting is opgericht door Gerrie en Emma Hijmans. Zij hebben de afgelopen jaren al veel werk verricht. Daardoor biedt Stichting Black and White Friends for Life inmiddels verschillende dingen aan zoals; sociaal werk, een school, voedsel voor de kinderen op school, landbouwgrond voor de school en de lokale bevolking, verschillende winkels, een kleine kippen boerderij, een kerk/inloophuis, een kantoortje zodat mensen bankzaken kunnen regelen, een ruimte die voor 5 euro per maand verhuurd wordt om de lokale bevolking de kans te geven zelf iets op te zetten, voedselhulp. Via deze pagina zullen we een zo duidelijk mogelijk beeld geven van de volledige stichting en de doelen en toekomstvisie van de stichting. 



Black and Life Friends for Life gelooft in een volledige aanpak voor een mooiere wereld.


Sociaal Werk

 

Black and White Friends for Life wil niet alleen mensen helpen die in armoede leven maar we willen ook daadwerkelijk een verandering brengen in de toekomst van de kinderen die geholpen worden. Om deze reden is er gekozen om niet alleen op een school te focussen. Uiteraard is de school een belangrijk deel van de stichting. Echter kan een kind die te weinig eet of een slechte thuissituatie heeft alsnog niet goed meekomen op school. Om die reden is de fundering van ons project het sociaal werk team. Het sociaal werk team is verantwoordelijk voor de thuisbezoeken en rapporten van de kinderen. Wil je meer lezen over wat het sociaal werk team doet lees dan verder op de pagina van Sociaal Werk of lees het Blog over Ground 00.

 



De School

 

Uiteraard is de school zelf een cruciaal onderdeel van de Stichting. De school is nog lang niet af, wel zijn de eerste 4 klassen al gestart met onderwijs. Omdat we de kinderen ook een gezonde mentaliteit bij willen brengen pakken we de dingen net even anders aan als de gemiddelde school in Kenia. Uiteraard geven wij alle verplichte lessen op school maar daarnaast leren we de kinderen ook bepaalde gedragsethiek aan. De school van de stichting is bijvoorbeeld een gemengde school, iets wat erg ongebruikelijk is in Kenia maar wij willen laten zien dat we allemaal gelijk zijn, ondanks afkomst, religie of huidskleur. Daarnaast vinden wij het ook erg belangrijk dat een ieder zelf in zijn voedsel kan voorzien. Naast de reguliere lessen, leren we de kinderen daarom ook hoe ze zelf eten kunnen verbouwen.

We moeten nog vele lokalen bij bouwen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er 8 klassen komen. Vooral het 5e lokaal moet met spoed afgebouwd worden. Helaas hebben wij momenteel nog niet de financiën om dit te bekostigen. De toestroom van kinderen stroomt binnen en helaas hebben wij nu niet de capaciteit om mee te groeien. Donaties zien hierom erg welkom.

 



Landbouwgrond en les

Gelukkig kunnen we dit gemakkelijk doen, naast de school bezitten we namelijk nog een stuk landbouw grond. Uiteraard wordt dit grotendeels bijgehouden door personeel, want anders zouden de kinderen geen tijd hebben om andere dingen te leren. Echter geeft het ons de kans om kinderen te leren over eten verbouwen. Iemand die zijn eigen eten kan verbouwen, hoeft nooit honger te hebben. Iemand die geen honger heeft, heeft tijd om zich op andere dingen als eten te focussen en zichzelf daarmee verder te ontwikkelen. Het eten dat verbouwd wordt op de grond, wordt eerst gebruikt om de maaltijden voor de kinderen op school van te koken. Datgeen wat overblijft wordt voor ongeveer 20% van de normale prijs verkocht aan de omwonenden. Op deze manier kunnen de omwonenden voor een eerlijke prijs eten kopen en stroomt er geld terug naar het project. De kinderen krijgen op school ontbijt en een stevige lunch. Dit omdat niet alle kinderen een thuissituatie hebben waarbij ze voldoende te eten krijgen. Door ze op school te voorzien van eten weten we zeker dat ze voldoende te eten krijgen. Indien er fruit rijp is dan kunnen de kinderen een stuk fruit plukken om mee naar huis te nemen. In de periodes dat er weinig is geven we de kinderen ook af en toe ingekocht eten zoals rijst of ugali mee naar huis. Wil jij meer lezen over het Landbouw project Nooit Meer Honger of over de school? Klik dan verder naar de desbetreffende pagina.

 

Hulp voor de omwoners

Uiteraard vinden wij het ook belangrijk om de mensen die in het gebied van de school wonen te helpen. Dit is vanuit twee oogpunten. De voornaamste reden is natuurlijk omdat we op een vrij simpele manier het leven van deze mensen een stukje makkelijker kunnen maken. Echter is er helaas ook criminaliteit in de buurt. Door de mensen in de buurt te laten zien dat we er echt voor hun zijn, zien zij in dat het echt in hun voordeel is dat wij er zijn. Daardoor is het sociale netwerk en de sociale controle rondom de school groter.

Wij proberen het leven van deze mensen te verbeteren door te voorzien in winkels, hierdoor hoeven ze minder ver te lopen om de basis benodigdheden te halen. In plaats van één uur lopen kunnen ze het nu vlakbij halen en houden ze tijd over om zich te focussen op andere dingen. Ook delen we voedsel uit op de momenten dat er echt tekorten zijn door bijvoorbeeld weinig regen. Zo is er ook een kantoortje waar mensen bankzaken kunnen regelen via een speciaal systeem in Kenia. Andere manieren waarop we proberen te helpen is door eten aan te bieden in de droge periodes, maar ook is er bijvoorbeeld een kerk aanwezig op de grond van Black and White Friends for Life. De kerk functioneert ook als inloophuis en iedereen is er welkom, dus geloof, afkomst of status maken niet uit, want wij geloven dat iedereen gelijk is. In de toekomst hopen we ook een waterpunt te realiseren, zodat de mensen gratis water kunnen halen. Nu moeten veel mensen ver lopen en daarbij veel betalen om water te halen en dat kan anders. Wil je meer weten over wat we allemaal doen om het leven van de mensen in Ukunda, Kenia te verbeteren.  Daarover lees je hier verder!

Ook hebben we een Naaiatelier gebouwd. Hier krijgen ongeschoolde vrouwen les in het maken van kleding. Zodat ze uiteindelijk door kunnen stromen in de arbeidsmarkt. Er wordt les gegeven door een zeer bekwame gediplomeerde vakvrouw, die nergens een kans kreeg vanwege een beperking aan haar benen. 

 


Een mooiere samenleving begint bij jou!

Als ik om mij heen kijk in de samenleving valt mij vaak op dat we een samenleving hebben waarin veel mensen erg goed zijn geworden in klagen. Klagen over wat er allemaal mis gaat, klagen over hun medemens, klagen over het weer, klagen over het leed wat ze hebben meegemaakt. Er is altijd natuurlijk wel iets om over te klagen. Uiteindelijk klaagt iedereen wel eens ergens over. Dat is ook normaal, we zijn nu eenmaal mens.

Lees meer »

De kracht van Dankbaarheid

Dankbaar zijn. Iedereen zegt regelmatig de woorden dankjewel, maar hoeveel mensen staan er bewust stil bij alle dingen waar je dankbaar voor bent? Als ik om mij heen kijk dan zie ik een boel mensen die vooral veel focus hebben op de negatieve aspecten van het leven. Zelf geloof ik dat het gezegde elk voordeel heeft zijn nadeel er niet voor niks is. Elke situatie is een situatie om dankbaar voor te zijn. Om dat te ervaren moet je er alleen zelf erg bewust mee omgaan.Momenteel hebben we in Nederland een boel regen. Veel mensen hoor ik hier over klagen, ze worden er moedeloos van. Ik zat vandaag in de auto terwijl de regen los barstte. Het deed mij beseffen dat ik dankbaar was dat ik veilig vanuit een auto de kracht van de natuur mocht ervaren. Het deed mij ook beseffen wat een mazzel wij hebben met de hoeveelheid regen die er dit jaar al is gevallen. Tuurlijk geniet ik zelf ook graag van mooi weer, maar ik geniet ook van een groene wereld. Door alle regen staat de natuur in Nederland er prachtig bij, het is een grote groene weelde aan het worden. Wie ben ik dan om te klagen over de regen, ik kan mij erop aan passen, de natuur kan zich echter niet aanpassen als het een lange tijd droog is. Of althans wel aanpassen, maar de gevolgen dragen wij samen met de natuur. Bij weinig regen, groeit ons eten nu eenmaal minder snel.Eigenlijk valt elke situatie om te denken. Je kan het vanuit het positieve of vanuit het negatieve benaderen. Ook ik heb genoeg meegemaakt in mijn leven. Dankbaarheid heeft ervoor gezorgd dat ik juist die periodes goed wist door te komen. Door elke dag opnieuw te denken aan de dingen waar je dankbaar voor bent, blijf je inzien hoeveel je eigenlijk nog hebt. Zo heb ik een lange periode gehad waar ik ziek was. Ik bracht een groot deel van mijn tijd liggend door; op de bank, op bed of in bad. Dingen om naar uit te kijken plande ik weinig in, want mijn gezondheid liet het vaak niet toe. Desondanks had ik dagelijks het besef hoe dankbaar ik mocht zijn:Dankbaar; omdat ik in een land als Nederland woon, waardoor ik de mogelijkheid had om te accepteren dat ik ziek was en toch inkomsten had.Dankbaar; omdat ik weer bij mijn moeder mocht gaan wonen, toen de huur in Amsterdam te duur werdDankbaar; voor de zorg die mijn moeder mij bood, ondanks dat ik weinig kon, had ik elke dag goed te eten, schone kleding, een schoon bedDankbaar; voor het feit dat ik ondanks dat ik weinig geld had, toch een dak boven mijn hoofd hadDankbaar; voor alle mensen die mij steunde, mijn leed erkende en met mij meeleefdeDankbaar; voor de dagen dat ik mij beter voelde, waardoor ik toch even de deur uit kon

Lees meer »

Geloof (het) of niet.

Als kind ging ik elke week naar de kerk. Ik ben opgevoed met het rooms-katholieke geloof. Ik ben gedoopt, heb de eerste communie gedaan en op 11-jarige leeftijd het vormsel. Toen ik ouder werd kwamen er vragen bij me op; Waarom zijn we hier? Wat is het doel van alles? Wat is er om ons heen? Wat gebeurt er als ik dood ga? Dat soort vragen had ik, ik lag er wakker van als puber. Ik vond geen antwoorden in het geloof en na een aantal jaren haakte ik af.

Lees meer »

SPOED! Wordt 1 van de 10.000 mensen die ons helpt de toekomst van ons ontwikkelingsproject veilig te stellen

De mensen die ons project volgen via de facebook groep hebben wellicht al voorbij zien komen dat we de laatste tijd druk bezig zijn met geld inzamelen voor de muur om ons terrein te omringen. De afgelopen weken wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is dat de muur zo snel mogelijk gebouwd wordt. Gelukkig hebben we inmiddels veel kunnen opbouwen, echter is daardoor het terrein wat bewaakt moet worden ook steeds groter geworden en daarmee is het bouwen van de muur een enorme kosten post voor onze kleine organisatie. In dit blog leg ik uit waarom het zo belangrijk is dat de muur er zo snel mogelijk komt en hoeveel dat ongeveer gaat kosten. Hopelijk kunnen wij dan samen ervoor zorgen dat alles wat we opgebouwd hebben kan blijven bestaan en veilig is.

Lees meer »

Een nieuw schooljaar is van start gegaan

Inmiddels is het nieuwe schooljaar van start gegaan. Gelukkig is alles op tijd afgekomen, waardoor de kinderen uit de hoogste groep konden doorstromen naar hun nieuwe lokaal. Daarnaast hebben we ook nieuwe kinderen mogen verwelkomen op school en ondertussen gaan we uiteraard gewoon verder met de uitbreiding van het project. Tijd voor een update op de website dus!

Lees meer »